Accidentul de muncă

Prin vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicația acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu și care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puțin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces (Art. 5, lit. g din Legea 319/2006).

Este, de asemenea, accident de muncă:

  • accidentul suferit de elevi, studenți și ucenici în timpul efectuării practicii profesionale;
  • accidentul suferit de cei care îndeplinesc sarcini de stat sau de interes public, inclusiv în cadrul unor activități culturale, sportive, în timpul și din cauza îndeplinirii acestor sarcini;
  • accidentul suferit de orice persoană ca urmare a unei acțiuni întreprinse din proprie inițiativă, pentru prevenirea ori înlăturarea unui pericol care amenință avutul public sau pentru salvarea de vieți omenești;
  • accidentul survenit în timpul și pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la domiciliu și invers;
  • accidentul cauzat de activități care nu au legatură cu procesul muncii, dacă are loc la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, în calitate de angajator, ori în alt loc de muncă organizat de aceștia, în timpul programului de muncă și nu se datorează culpei exclusive a accidentatului.

Accidentul de muncă se clasifică în raport cu urmările produse și cu numărul persoanelor accidentate în:

  • accident care produce incapacitate temporară de munca de cel puțin 3 zile;
  • accident care produce invaliditate;
  • accident mortal;
  • accident colectiv, când sunt accidentate cel puțin trei persoane în același timp și din aceeași cauză (art.31, din Legea 319/2006).

Accidentul de muncă urmat de incapacitate temporară de muncă ori, după caz, urmat de invaliditate sau deces, precum și accidentul de muncă colectiv vor fi comunicate de îndată de către conducerea persoanei juridice sau, după caz, de persoana fizică, în calitate de angajator, nspectoratului teritorial de muncă și, după caz, organelor de urmărire penală competente. Datele necesare comunicării sunt prevăzute în articolul 109, din HG 1425/2006.

Cercetarea accidentelor de muncă se efectuează astfel:

  •  de către persoana juridică în cazul accidentului care a produs incapacitate temporară de muncă;
  •  de catre inspectoratele teritoriale de muncă în cazul accidentelor care au produs invaliditate, deces, al accidentelor colective, precum și în cazul accidentelor de muncă ce au produs incapacitate temporară de muncă salariaților angajați la persoane fizice;
  • de către Ministerul Muncii în cazul accidentelor de muncă colective, generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile (art. 29 din Legea 319/2006)

Persoana fizică, precum și persoana juridică care nu dispune de personal competent, sau nu are personal suficient, trebuie să asigure cercetarea apelând la servicii externe abilitate să presteze activități în domeniul securității și sănătății în muncă.

În baza procesului-verbal de cercetare întocmit de organele abilitate prin lege, persoana juridică sau fizică la care se înregistrează accidentul va completa:

–         Formularul de înregistrare a accidentelor de muncă (FIAM)

–         Fișa de comunicare operativă a accidentelor de muncă și incidentelor periculoase

Pentru aprofundarea cunoștințelor de protecția muncii (ssm), vă recomandăm cursurile noastre de Inspector protecția muncii: Click aici

Distribuie:

Alte postări

Contactează-ne

Fie că ai o întrebare legată de protecția muncii sau ai nevoie de o cotație de preț, completează formularul de mai jos și îți vom răspunde în cel mai scurt timp.