Au obligația să se autorizeze în baza Legii nr. 359/2004:
a) societățile comerciale, societățile și companiile naționale, grupurile de interes economic, grupurile europene de interes economic, regiile autonome și organizațiile cooperatiste, sucursalele înființate de acestea, precum și alte persoane juridice care se înregistrează în registrul comerțului potrivit unor acte normative speciale;
b) persoanele fizice autorizate să desfășoare activități economice, întreprinderile individuale și intreprinderile familiale pentru care procedura de înregistrare în registrul comerțului și de autorizare a funcționării este reglementată de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările ulterioare.
Sancțiuni
Desfășurarea oricărei activități de către persoana juridică obținerii autorizării funcționării din punctul de vedere al SSM constituie contravenție și se sancționează cu amenda cuprinsă între 1.000 de lei și 10.000 de lei, potrivit art. 41 alin. (1) din Legea nr. 359/2004.
Autorizare
La data eliberării certificatului de înregistrare de catre Oficiul Registrului Comerțului conținând codul unic de înregistrare sau, după caz, la data eliberării certificatului de înscriere de mențiuni sau înainte de începerea unei activități care necesită autorizare, aveți obligația de a solicita autorizația de funcționare din punctul de vedere al securității si sănătății în muncă.
În calitate de solicitant, veți depune la Oficiul Registrului Comerțului de pe langă Tribunalul competent cererea de înregistrare/autorizare a funcționării împreună cu declarația pe propria răspundere prin care vă asumați responsabilitatea că îndepliniți condițiile legale privind securitatea și sănătatea în muncă și dovada privind achitarea taxelor aferente.
Pentru ca firma dvs. să poată desfășura legal una sau mai multe activități, acestea trebuie declarate:
– în actul constitutiv sau prin act adițional la actul constitutiv al societății și
– în declarația pe propria răspundere.
În funcție de obiectul de activitate al firmei dvs., în declarația pe propria răspundere, specificați toate codurile CAEN aferente activităților desfășurate. Aceste coduri trebuie să se regăsească și în actul constitutiv al societății.
Pentru aprofundarea cunoștințelor de protecția muncii (ssm), vă recomandăm cursurile noastre: Click aici