Work Protection BusinessProtecția muncii alaturi de voi, Siguranta o oferim noi

Inspecţia Muncii: Măsurile pentru protecţia salariaţilor în perioadele cu temperaturi extreme

Freezing-Thermometer-540x289

În perioadele cu temperaturi scăzute extreme, temperaturi sub –20 grade Celsius sau temperaturi care, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure o serie de condiţii minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber, potrivit unui comunicat de presă al Inspecției Muncii.

Astfel, este obligatorie:

  • distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb;
  • acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile de microclimat corespunzător;
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie.

În situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor fie reducerea duratei zilei de lucru, fie chiar întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. Recuperarea timpului nelucrat se poate face în următoarele 6 luni sau se poate merge pe varianta nerecuperării și a acordării drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.

În cazul nerespectării obligațiilor, angajatorii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1500 şi 2500 de lei, iar în cazul încălcărilor grave ale legislaţiei privind securitatea şi sănătatea angajaţilor, inspectorii de muncă pot dispune sistarea activităţii agenţilor economici până la remedierea măsurilor dipuse.

(Sursa: Inspectia Muncii)

Pentru aprofundarea cunostintelor de protectia muncii (ssm) va recomandam cursurile noastre: Click aici


Notice: Temă fără comments.php este învechită din versiunea 3.0 fără alternative disponibile în loc. Este necesară includerea șablonului comments.php în temă. in /home/instruir/public_html/wp-includes/functions.php on line 3628

Un răspuns la “Inspecţia Muncii: Măsurile pentru protecţia salariaţilor în perioadele cu temperaturi extreme”

  1. Adrian spune:

    Nu prea se gaseste in Romania echipament de protectie pentru lucrul la temperaturi scazute. Sunt putine sau inexistente magazinele care aduc astfel de echipamente. Daca stie cineva unde se pot gasi lasat un mesag.

Lasă un răspuns

Sus